Werken met paarden Waarland/Barsingerhorn

Werken met paarden

De paarden en pony’s op onze zorgboerderij in het Noord-Hollandse Waarland lenen zich uitstekend voor de dagbesteding van onze cliënten en paardrijles voor kinderen/volwassenen van buitenaf. Ze zijn geduldig, gemakkelijk in de omgang en er is altijd wel iets te doen bij de paarden.

Bij de dagbesteding doen cliënten mee met de totale verzorging van de paarden en zij kunnen leren mennen en paardrijden. Aniek is opgeleid bij ORUN en de FPG (Federatie Paardrijden Gehandicapten) om cliënten met een beperking te begeleiden. Tevens wordt paardencoaching ingezet voor de cliënten, maar ook voor teams en individuele mensen uit de omgeving.

Verzorging

Iedere dag hebben de paarden en pony’s verzorging nodig. Onze cliënten helpen bij het voeren, borstelen en netjes houden van de stallen. Om een overzicht te krijgen van wat er in welke volgorde gedaan moet worden, hebben wij instructiekaarten gemaakt. Zo leren onze cliënten het verzorgen van de paarden onder de knie te krijgen. Op de instructiekaart staat bijvoorbeeld waar iedere borstel voor gebruikt wordt, waar je iets kunt vinden en waar je het weer op mag bergen.

Mennen &  De Huifkar

Mennen kunnen de cliënten leren met de sulky waar een kleine pony voor gespannen wordt. Hiervoor gebruiken we onze paardenbak, het erf, of we gaan de weg op. Het is mooi om bij cliënten de trotse blik te zien als zij de vaardigheid van het inspannen en mennen steeds meer gaan beheersen.

Onze kleine paarden zijn zo mak dat ook iemand in een elektrische rolstoel met hen aan een lijn uit wandelen kan gaan.

Zorgerf Waarland beschikt over een prachtige huifkar waar een groep personen in vervoerd kan worden. Regelmatig wordt er met de cliënten een rondje gereden.

Het besturen van de huifkar wordt gedaan door Koetsier Marit of Jan Steven, aangezien zij hun koetsiersbewijs hebben.

De huifkar kan ook afgehuurd worden voor een recreatief ritje door mensen uit de omgeving.

Heeft u hier interesse in? Neem dan contact met ons op.

Paardrijles

Voor het berijden van een paard of pony leren Aniek en Wendy onze cliënten alle stappen die daarvoor nodig zijn.
Ze leren de paarden verzorgen, de lichaamshouding van het paard lezen om te zien of het paard zich fijn of niet fijn voelt, opzadelen en alle vaardigheden die nodig zijn voor het leren paardrijden.

Er is op jouw niveau én met aandacht voor jouw beperking ruimte voor de beleving en het aanleren van vaardigheden, zoals het geven van tekens (hulpen) aan het paard met de teugels en je benen, het gebruik van je gewicht en wat je met je stem kunt doen richting het paard. Je zult merken dat een paard heel gevoelig is en al snel zal reageren op je aanwijzingen.

Kom je uit de buurt en wil je ook leren rijden op een paard of pony?

Neem dan contact op voor de mogelijkheden.

IMG_1785
IMG_2292
22395684-008e-49c0-bce3-4143dbff7aa2